Τα πάντα για το πλέξιμο...και ακόμη περισσότερα!

Ξήλωμα παλιού πλεκτού

Unravel

«Θα το ξηλώσω και θα πλέξω κάτι άλλο» … είναι κάτι που ακούγεται πολύ συχνά μεταξύ πλεκτριών.
Όμως, αν ξηλώσω ένα πλεκτό θα είναι το νήμα το ίδιο ωραίο για να το ξαναπλέξω; Αυτό είναι μια καλή ερώτηση και η απάντηση μπορεί να μην μας αρέσει πάντα. Θα σας πω τι εννοώ.

Κάποια νήματα έχουν πιο πολύ χνούδι όπως αυτά με μαλλί μοχέρ, μαλλί αλπακά, μονόκλωνα στριμμένα σαν τον παλιό καλό καιρό καθώς και κάποια μπουκλέ μαλλιά. Αυτά τα νήματα όταν πλέκονται, ενοποιούνται με τέτοιο τρόπο που το ξήλωμα τους είναι πολύ δύσκολο έως και αντενδείκνυται. Ειδικότερα, κάποια νήματα στην ετικέτα τους αναφέρουν ότι με το πλύσιμο το πλεκτό θα έχει το αποτέλεσμα του λεγόμενου φέλτινγκ, ώστε να προσαρμόσετε ανάλογα και το πλεκτό σας. Αυτά τα νήματα είναι πολύ δύσκολο να ξηλωθούν και ακόμα κι αν το κάνετε, το νήμα δεν θα έχει την αρχική του εμφάνιση και ίσως να έχει γίνει πιο λεπτό και αδύναμο μετά το ξήλωμα.

Παρόλα αυτά, οι παρακάτω συμβουλές σίγουρα θα σας βοηθήσουν να «ξανά-ζωντανέψετε» το νήμα σας πριν το νέο έργο σας.
Για να κάνετε πιο εύκολη τη ζωή σας, πριν ξεκινήσετε, προσπαθήστε να καταλάβετε πως είναι πλεγμένο το πλεκτό. Έχει κατεύθυνση από πάνω προς τα κάτω ή από κάτω προς τα πάνω; Προσέξτε αν έχει ραφές ή όχι. Συνήθως τα πλεκτά με κατεύθυνση από πάνω προς τα κάτω είναι πλεγμένα μονοκόμματα με κυκλικές βελόνες και δεν έχουν ραφές. Χωρίς αυτό να αποκλείει το γεγονός ότι κυκλικά μπορείς να πλέξεις και από κάτω προς τα πάνω.
Αυτό θα σας βοηθήσει να βρείτε την άκρη και να ξηλώσετε το πλεκτό πιο εύκολα, με λιγότερες απώλειες νήματος που μπορεί να σας στοιχίσουν στην ολοκλήρωση του νέου σας πλεκτού.
Καλό θα είναι στην επιλογή του νέου πατρόν – σχεδίου, το νούμερο να είναι τουλάχιστον το ίδιο και η ανάλωση της πλέξης να είναι παρόμοια με το παλιό. Είναι πολύ δύσκολο να βρείτε το ίδιο χρώμα για συμπλήρωμα και την ίδια ποιότητα ή οδηγό, γιατί κάποια καταργούνται και από τους ίδιους τους παραγωγούς, ανάλογα με τις τάσεις της μόδας.

Ακόμα, δώστε την ανάλογη προσοχή και στις ενώσεις των κουβαριών, αν έχουν γίνει κόμποι και δεν έχει χρησιμοποιηθεί κάποια άλλη τεχνική ένωσης. Συνήθως οι άκρες των κόμπων «πλέκονται» μέσα στο πλεκτό, κι αυτό ενδέχεται να δυσκολέψει λίγο το ξήλωμά σας. Με λίγη υπομονή και επιμονή θα τα καταφέρετε, χωρίς να κόψετε σε πολλά κομμάτια το νήμα σας.
Λάβετε υπόψιν τέλος, αν π.χ. πρόκειται για ζακέτα, ότι η μπροστινή μόστρα συνήθως πλέκεται ξεχωριστά, άρα θα πρέπει να ξεκινήσετε απ’ αυτήν. Αυτές οι λεπτομέρειες θα σας λύσουν τα χέρια και θα σας διευκολύνουν πάρα πολύ σε αυτήν την διαδικασία.
Έχετε υπόψην ότι το νήμα όταν πλέκεται και κατόπιν ξηλώνεται, γίνεται σγουρό. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το νέο σας πλεκτό να μην έχει την αναμενόμενη καλή εμφάνιση, η πλέξη δεν αναδεικνύεται, μοιάζει σαν κακοπλεγμένο και συνήθως καταλήγει στο συρτάρι αχρησιμοποίητο.

Δεν αρκεί λοιπόν να ξηλώσεις ένα παλιό πλεκτό και να το ξαναπλέξεις. Χρειάζεται κι αυτό τη φροντίδα του.
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να το τυλίξετε σε τσιλέ – θηλιά με τη βοήθεια του αντίχειρα και του αγκώνα σας ή στην πλάτη μιας καρέκλας.

Νήμα σε θηλιά

Νήμα σε θηλιά

Φροντίστε να στερεώστε την τελευταία άκρη του τσιλέ με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μπορείτε να την βρείτε μετά εύκολα.
Ετοιμάστε μία λεκάνη με χλιαρό νερό.

Μούλιασμα νήματος

Μούλιασμα νήματος

Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο ήπιο απορρυπαντικό, κατάλληλο για μάλλινα, αν θέλετε. Μουλιάστε στη λεκάνη τους τσιλέδες με το νήμα μέχρι να απορροφήσει νερό καλά και αμέσως θα δείτε ότι το νήμα επανέρχεται στην αρχική του μορφή, ίσιο! Εάν έχετε χρησιμοποιήσει και απορρυπαντικό, ξεβγάλτε καλά με νερό σε θρμοκρασία δωματίου. Σε πολλές περιπτώσεις θα δείτε τα νήματά σας να αποκτούν την αρχική τους αφράτη και χνουδωτή υφή. Έχετε πάντα υπόψη σας ότι ο βαθμός στον οποίο θα μπορέσει να επανέλθει πλήρως το νήμα σας εξαρτάται κυρίως από την ποιότητά του αλλά και από την φροντίδα που του έχετε δείξει. Απλώστε τη θηλιά και αφήστε τη να στεγνώσει καλά.

Τύλιγμα στην ανέμη

Τύλιγμα στην ανέμη

Όταν έχει στεγνώσει, τυλίξτε σε κουβάρια με τη βοήθεια μιας ανέμης ή ενός φίλου που θα κάνει τα χέρια του «ανέμη» και το νήμα είναι έτοιμο να το πλέξετε ξανά … σαν καινούργιο.

Καλό … ξήλωμα και καλό πλέξιμο!!!!