Τα πάντα για το πλέξιμο...και ακόμη περισσότερα!

Πόσο νήμα θα χρειαστώ;

How much yarn_1

Πόσο νήμα θα χρειαστώ;

Είναι ίσως το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε όταν ξεκινάμε ένα πλεκτό και σίγουρα η πιο συχνή ερώτηση που κάνει κάποιος όταν αγοράζει νήμα. Όμως όσο απλή και αν είναι αυτή η ερώτηση, μπορούμε  να σας διαβεβαιώσουμε ότι η απάντηση δεν είναι τόσο απλή και μονολεκτική.

Ναι, ναι, ξέρουμε….τώρα θα βρεθεί κάποιος να μας πει: “Εγώ για κασκόλ χρησιμοποιώ 200 γραμμάρια!”. Αυτή η υπεραπλούστευση με το βάρος λειτουργεί στην μαγειρική, όπου αναφερόμαστε σε πολύ συγκεκριμένα υλικά, δεν μπορεί όμως να εφαρμοστεί στο πλέξιμο. Γιατί άραγε;

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι το πλεκτό είναι επιφάνεια και με τέτοιους όρους πρέπει να αντιμετωπίζονται οι υπολογισμοί και οι αναλογίες που θέλουμε να κάνουμε. Ίσως κάποτε, στο μακρινό παρελθόν, όταν τα νήματα για πλέξιμο ήταν μόνο συγκεκριμένου πάχους και σύνθεσης, το βάρος να αρκούσε για τον υπολογισμό των αναλώσεων, σήμερα όμως με αυτήν την πραγματικά τεράστια ποικιλία που υπάρχει, αυτή η αναγωγή δεν μπορεί ποτέ να αποδώσει σωστό αποτέλεσμα. Φυσικά, όλες οι ετικέτες νημάτων αναφέρουν το βάρος. Πρόκειται για τυποποιημένο βάρος σε συγκεκριμένες συνθήκες και δεν το χρειαζόμαστε για τους υπολογισμούς των αναλώσεων. Επίσης, η ετικέτα αναγράφει μέτρα (συνολικό μήκος δηλαδή), πάχος νήματος, συνιστώμενες βελόνες και αναλογία πόντων-σειρών για δείγμα 10×10εκ.. Ο συνδυασμός αυτών των στοιχείων θα μας δώσει τα ακριβή δεδομένα για τον υπολογισμό της ανάλωσης που θα χρειαστούμε.

Εμείς, από την δική μας εμπειρία, συγκεντρώσαμε όλα τα στοιχεία των αναλώσεων στους παρακάτω πίνακες σε μετρικό και σε αμερικάνικο (imperial) σύστημα.

Αναλώσεις νημάτων - Μετρικό σύστημα

Αναλώσεις νημάτων – Μετρικό σύστημα

 

Αναλώσεις νημάτων - Αμερικάνικο σύστημα

Αναλώσεις νημάτων – Αμερικάνικο σύστημα

Εσείς, πολύ απλά επιλέξτε το πάχος του νήματος που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και κοιτάξτε στην στήλη για το πλεκτό που σας ενδιαφέρει να κάνετε και αμέσως έχετε την ανάλωση του νήματος για το πλεκτό που θέλετε. Στην συνέχεια απλά διαιρέστε το σύνολο της ανάλωσης με το μήκος του νήματος που θα χρησιμοποιήσετε, όπως αναγράφεται στην συσκευασία του και θα έχετε αμέσως τον αριθμό των κουβαριών που θα χρειαστείτε. Ο τύπος υπολογισμού είναι ο εξής: συνολική ανάλωση νήματος/μήκος νήματος κουβαριού=αριθμός κουβαριών.

Οι αναλώσεις που αναφέρονται στους πίνακες ισχύουν συνδυαστικά με τις πιο κάτω προϋποθέσεις:

  • Όλες οι αναλώσεις νημάτων είναι σε μέτρα (όπου μετρικό σύστημα) ή γιάρδες (όπου αμερικάνικο σύστημα), αφορούν πλεκτά με βελόνες σε πλέξη ‘κάλτσα’ και είναι κατά προσέγγιση.
  • Για πλεκτά με βελονάκι απαιτείται τουλάχιστον 30-40% επιπλέον ποσότητα (σε μέτρα(όπου μετρικό σύστημα) ή γιάρδες (όπου αμερικάνικο σύστημα)) για το ίδιο πλεκτό.
  • Για πλεκτά με υφές (π.χ. κοτσίδες) και πολλά χρώματα (ρίγες, ζακάρ σχέδια) προσθέστε 15-20% επιπλέον ποσότητα (σε μέτρα(όπου μετρικό σύστημα) ή γιάρδες (όπου αμερικάνικο σύστημα)) για το ίδιο πλεκτό.
  • Για πουλόβερ με κοντό μανίκι αφαιρέστε περίπου 20% από την ποσότητα (σε μέτρα(όπου μετρικό σύστημα) ή γιάρδες (όπου αμερικάνικο σύστημα)), ενώ για καζάκα (χωρίς μανίκια) ή παιδικό αφαιρέστε περίπου 25-30%.

Να λαμβάνετε πάντα υπόψην σας το γεγονός ότι όταν χρησιμοποιήσετε μέγεθος βελόνας άλλο από το συνιστώμενο η ανάλωσή σας θα μεταβάλλεται. Ακόμα και όταν χρησιμοποιείτε διαφορετικό τύπο βελόνας (κυκλική, ίσια, καλτσοβελόνα) για το ίδιο πλεκτό η ανάλωση σας μπορεί να μεταβληθεί. Επίσης, όλοι οι άνθρωποι δεν πλέκουν με τον ίδιο τρόπο και την ίδια ένταση, άλλοι πλέκουν πιο χαλαρά και άλλοι πιο σφιχτά. Ακόμη και η ψυχολογία μας και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος από μέρα σε μέρα επηρεάζει τον τρόπο και την ένταση με την οποία πλέκουμε και κατ’ επέκταση και την ανάλωση του νήματος.

Παρακάτω, εξηγούμε σε μερικά απλά, πρακτικά παραδείγματα την χρήση των στοιχείων του πίνακα αυτού και τον τρόπο υπολογισμού των αναλώσεων.

Παράδειγμα 1: Έστω ότι θέλουμε να πλέξουμε ένα κασκόλ 15×150 εκατοστά, με βελόνες, σε πλέξη κάλτσα, με νήμα μεσαίου πάχους, που πλέκεται με βελόνες 4.οοmm, δίνει δείγμα 24 πόντους/10εκ. και είναι σε κουβάρια των 115 μέτρων. Η ανάλωση ενός τέτοιου πλεκτού στον πίνακά μας είναι 340 μέτρα. Οπότε, στο παράδειγμά μας θα χρειαστούμε 340/115=2,96 δηλαδή 3 κουβάρια από το συγκεκριμένο νήμα.

Παράδειγμα 2: Έστω ότι θέλουμε να κάνουμε ακριβώς ότι και στο Παράδειγμα 1, με την διαφορά ότι θέλουμε το κασκόλ μας να γίνει 30×150 εκατοστά. Αυτό λοιπόν είναι η διπλάσια επιφάνεια της αρχικής, βάσει της οποίας έγιναν οι υπολογισμοί των αναλώσεων. Έτσι, πολύ απλά θα διπλασιάσουμε την ποσότητα των κουβαριών που υπολογίσαμε, καθώς θέλουμε να πλέξουμε διπλάσια επιφάνεια. Οπότε για αυτό το πλεκτό με το ίδιο νήμα θα χρειαστούμε 3×2=6 κουβάρια νήματος.

Παράδειγμα 3: Έστω ότι θέλουμε να κάνουμε ακριβώς ότι και στο Παράδειγμα 1, με την διαφορά ότι θέλουμε να πλέξουμε το κασκόλ μας με το βελονάκι. Οπότε χρησιμοποιώντας τους ίδιους υπολογισμούς και απλά προσαυξάνοντας το αποτέλεσμα κατά 40%, θα έχουμε μία πολύ ασφαλή εκτίμηση ανάλωσης. Στην περίπτωση αυτή λοιπόν χρειαζόμαστε 3 κουβάρια νήμα και επιπλέον 40%, δηλαδή 1,2 κουβάρια, σύνολο 3+1,2=4,2, δηλαδή 5 κουβάρια νήμα για το ίδιο πλεκτό με το βελονάκι.

Συμβουλή: Όλα τα αριθμητικά δεδομένα που παρουσιάζονται εδώ είναι κατά προσέγγιση και δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα έχουν ακριβή εφαρμογή σε όλες τις περιπτώσεις καθώς, ανάλογα με το χέρι που πλέκει κάθε φορά ή και τις όποιες παραλλαγές γίνονται σε μεγέθη ή και πλέξεις, μπορεί να προκύψουν σημαντικές αποκλίσεις στις αναλώσεις, τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω. Συνίσταται να κάνετε κάθε φορά δείγμα το οποίο θα χρησιμοποιείτε για τους υπολογισμούς σας σε συνδυασμό με τον πίνακα που παρουσιάζεται εδώ. Τέλος, καλό είναι να έχετε όλη την ποσότητα νημάτων εξαρχής ώστε να μην ξεμείνετε και υπάρξει περίπτωση να αναπληρώσετε με νήμα διαφορετικής παρτίδας βαφής, όπου μπορεί να υπάρχει διαφορά στην απόχρωση ή και να αναπληρώσετε με άλλο τύπο νήματος σε περίπτωση που δεν βρείτε το ίδιο και έτσι μπορεί να προκύψουν διαφορές στην ανάλωση αλλά και στην όψη του τελικού πλεκτού σας.

Νομίζουμε ότι είναι εύκολο τώρα με αυτές τις πληροφορίες, να υπολογίσετε με μεγάλη ακρίβεια, μόνοι σας πλέον, την ανάλωση νήματος για το επόμενο πλεκτό σας. Καλή επιτυχία!